Terug naar site

Een software robot voor 2 euro per uur

· Kennisdeling

Hoeveel kost een robot eigenlijk?

Daar is geen simpel antwoord op en hangt van veel verschillende factoren af.

Robots kunnen 24/7 productief zijn. De truc is dus om de beschikbare capaciteit optimaal te benutten.

Als je de Return on Investment (ROI) voor een Robotic Proces Automation (RPA) implementatie uitrekent kun je grofweg uitgaan van 2-6 euro per uur voor een robot, afhankelijk van de situatie.

Er vanuit gaande dat een robot werk gaat doen dat nu door mensen gedaan wordt is het een no-brainer dat dit een positieve financiële business case oplevert.

Als de eerste investering is gemaakt om te starten met RPA, dan verandert de beschikbaar gekomen capaciteit het denken rondom wat te automatiseren vaak heel snel.

Met ‘maar’ 24 x 365 = 8,760 uur beschikbaar per jaar, zou je je kunnen afvragen hoe het kan dat de kosten per uur zo laag zijn. Gemiddeld genomen werkt een robot 10 keer sneller dan een mens. Dit betekent dat een robot 10 x 8,760 = 87,600 uur capaciteit heeft in een jaar. En juist deze enorme capaciteit zorgt voor de lage kosten per uur. Daarnaast wordt ook nog eens de proces efficiency vergroot door de reductie van menselijke fouten.

 

Steeds meer CEO’s, business owners en CFO’s zien de potentiele benefits van RPA. Toch blijkt het vaak lastig om de eerste stappen te zetten en RPA concreet te maken. IT Finance Consulting kan helpen met het creëren van awareness, een opportunity assessement of het inzichtelijk maken van de ROI van RPA.

RPA Robotic Proces Automation CFO

Meer weten? Neem contact met ons op